Wanneer je als belegger in vastgoed wil starten zal je met enkele parameters rekening moeten houden en vermijd je best belangrijke valkuilen. Een succesverhaal of een flop liggen soms bij beleggingen dicht bij elkaar. Enkele veelgemaakte fouten even op een rijtje gezet waar je op je hoede moet voor zijn. Als beginnende vastgoedbelegger kan je nooit genoeg worden geïnformeerd.

1. Zet je emoties aan de kant

Wanneer je als particulier een woning koopt nemen vaak de emoties de bovenhand. Het is immers bewezen dat 10 procent van de koopbeslissing is gebaseerd op een rationeel logisch denken en 90 procent op het emotionele. Wanneer je wil beleggen in vastgoed zal je de emoties onder controle moeten houden en is het in feite de omgekeerde wereld. Gevoelsmatig een deal sluiten is een veelgemaakte fout die je kost wat kost moet voorkomen wanneer je in vastgoed belegt.

2. Zonder planning ben je gedoemd om te falen

Als je plannen hebt om een vastgoed portefeuille zorgvuldig uit te bouwen in de toekomst, dan zal je vooraf duidelijke doelstellingen moeten stellen. Hierbij 2 cruciale factoren die hierbij een rol spelen:

  • Ben je op zoek naar korte termijn rendement door middel van passieve inkomsten?
  • Of ben je eerder de geduldige vastgoedbelegger die op langere termijn een cashflow wil aanleggen?

3. Voorkom dat je een impulsaankoop doet

Rijk worden met vastgoed beleggen via een impulsaankoop is niet de juiste houding. Een roekeloze investering doen zonder te wikken en te wegen loopt bijna altijd slecht af. Deze soort beleggers denken dat het vastgoed reeds gisteren eigendom moest zijn. Een verkeerd strategisch plan zorgt ervoor dat deze aspirant vastgoedbeleggers heel snel de handdoek in de ring gooien en afhaken. Hou voor ogen dat je niet kunt beleggen in vastgoed na het volgen van 1 vastgoedseminarie.

4. Benader een vastgoedinvestering op een objectieve manier

Een goede vastgoedbelegger is iemand die op een objectieve manier het vastgoedavontuur benadert. Om te starten zal je eerst heel vertrouwd moeten geraken met de termen in het vakjargon en informatie vergaren via online platformen. Zo leer je elke dag bij. Zoveel mogelijk info inwinnen maakt je meer alert wanneer plots onvoorziene addertjes onder het gras zouden opduiken.

5. Welk soort huurders heb je op het oog

Door de markt van vastgoed uitgebreid te leren kennen, ga je ook weten welk onroerend goed je wil gaan beheren en in welk marktsegment. Denk maar aan studentenwoningen, flat- of villaverhuur. Wanneer je bijvoorbeeld in een buitenwijk wil investeren, zal je moeten weten voor welke doelgroep de investering is voorbestemd. Voor een alleenstaande, voor koppels zonder kinderen of grote gezinnen. Kleine tip: wie wil beleggen in de gezinswoningmarkt is een flat met twee slaapkamers het meest aangewezen.