De dag van vandaag kan je voor allerhande aangelegenheden leasen. De meest vertrouwde vorm hiervan is het auto leasen. Dit is vooral booming business bij ondernemingen, maar ook de private lease kent een explosieve groei. Maar wat zijn de grote aandachtspunten bij het zakelijk leasen van een auto? 5 handige tips die je in het achterhoofd moet houden.

#1. Kiezen voor de juiste leasevorm

Wie plannen heeft om zakelijk een auto te gaan leasen heeft de keuze uit verschillende leasevormen. Een klein overzicht wat de mogelijkheden zijn:

  • Financial lease: na het beëindigen van het contract wordt de auto jouw eigendom
  • Operational lease: met een auto rijden voor een vast maandelijks bedrag zonder eigenaar te worden
  • Shortlease: voor bedrijven die tijdelijk persoonlijk in dienst hebben en waarvan de leaseperiode kort is
  • Occasion lease: leasen van goed onderhouden (tweedehands) auto’s tegen een lage aanschafprijs

#2. Hou rekening met de fiscale bijtelling

Wanneer je meer dan 500 privékilometers rijdt in je zakelijke lease auto, dan speelt de fiscale bijtelling een belangrijke factor. Het bedrag wordt berekend volgens een bepaald percentage, afhankelijk van de cataloguswaarde van de wagen. Andere parameters zijn de CO2 uitstoot en de leeftijd van de auto. Als je minder dan 500 privé kilometer jaarlijks rijdt, zal je dit met een rittenregistratie moeten kunnen voorleggen. Op die manier ontsnap je aan de bijtelling.

#3. Lees de kleine lettertjes van het leasecontract

Voor vele bedrijfsleiders is leasen een ideaal alternatief om werknemers met een representatieve auto te laten rondrijden zonder dat er een grote investering mee gemoeid is. Van cruciaal belang is wel dat je de kleine lettertjes in het leasecontract goed navlooit. Denk maar aan een tankpas, vervangauto, winterbanden, onderhoudsboekje en reparaties.

#4. Haal maximaal profijt uit fiscale voordelen

Wanneer je de knoop hebt doorgehakt en de keuze hebt gemaakt om voor een financial lease te kiezen, dan heb je automatisch recht op fiscale voordelen. Dit komt omdat je door de belastingdienst als economisch eigenaar wordt beschouwd. Vrij vertaald betekent dit dat je alle BTW kosten die met een auto te maken hebben, in rekening moogt brengen. Dezelfde regeling geldt ook voor de afschrijving- en rentekosten.

#5. Vergelijkingen met andere leasemaatschappijen loont de moeite

Het is altijd een goed idee wanneer je bij zakelijk leasen de prijzen van de verschillende leasemaatschappijen gaat vergelijken. Soms kan dit een hele slok op een borrel schelen. Hou daar wel degelijk rekening mee. Ook zal je de duurtijd van het leasecontract altijd goed in de gaten moeten houden.