Steeds meer mensen beseffen dat het drukke stadsleven niet enkel spanning en avontuur, maar ook stress met zich meebrengt. Diezelfde mensen gaan dan ook vaak op zoek naar manieren om weer tot rust te komen – zowel op lichamelijk als op psychologisch vlak. De natuur is de beste remedie in dat geval, en dat heeft verschillende redenen.

Waarom zou je nu eigenlijk meer tijd in de natuur moeten doorbrengen? En wat zijn de effecten van meer tijd in de natuur op je gezondheid? Voor een antwoord op deze vragen: lees snel verder!

3 redenen om meer tijd in de natuur door te brengen

De natuur is een prachtig fenomeen, dat jammer genoeg maar al te vaak ondergewaardeerd wordt in de huidige maatschappij. Toch zijn er enkele goede redenen om meer tijd te spenderen in het natuurschoon:

1. Je stressniveau verlagen

Ten eerste kan tijd in de natuur helpen bij het verlagen van je stressniveau, zowel acuut als chronisch. Chronische stress is een van de grootste oorzaken van gezondheidsproblemen bij heel wat groepen mensen: van hartkwalen bij 65-plussers tot depressie bij jongeren, stress is een echte killer.

Door meer tijd in de natuur door te brengen komen je hersenen en lichaam tot rust, waardoor je beter sleept, helderder kunt denken en je dus ook gewoon gelukkiger en beter voelt!

2. Je gedachten op een rijtje zetten

Dit brengt ook met zich mee dat het gemakkelijker is om je gedachten op een rijtje te zetten als je tijd in de natuur doorbrengt. Dankzij de stilte, buiten dan misschien het zeldzame getsjirp van een vogel of de wind die door de bladeren raast, word je je bewust van je eigen gedachten en kom je in een soort van meditatieve toestand.

Dit zorgt ervoor dat je minder slaaf bent van negatieve gedachten en deze beter hun plaats kunt geven. En dat draagt op zijn beurt bij aan een positievere mindset en dus een betere gezondheid.

3. Meer fysieke activiteit

Daarbij nodigt de natuur ook gewoon uit om te bewegen, en dat is eigenlijk waar we als mens voor gemaakt zijn. Weet je nog wat er gezegd werd over het effect van de natuur op je stressniveau? Je kan daar nog een stapje verder in gaan, door regelmatig in de natuur te sporten.

Sporten op zich zorgt voor een hogere productie van endorfines in je lichaam, de zogenaamde gelukshormonen. Combineer dat met de rust die je ervaart tijdens een wandeling in het groen en meteen is duidelijk dat de natuur écht essentieel is voor een goede gezondheid!