Met de steeds maar stijgende energiefactuur snakken meer en meer gezinnen naar ademruimte. Belangrijk is dat je een gulden middenweg gaat vinden om de kosten te drukken. Kleine beetjes kunnen hierbij helpen. Deze 6 handige en praktische tips dragen bij tot een energiezuinig leven zodat je toch iets meer kunt spenderen aan iets leuks in je vrije tijd.

#1. Vervang gewone lampen door spaarlampen

Als je plannen hebt om in de nabije toekomst energiezuinig te leven is het vervangen van gewone lampen een van de eerste initiatieven. De huige spaarlampen op de markt verbruiken zomaar eventjes 80 procent minder dan de modale verlichtingslampen. De LED lampen zijn iets duurder in aanschafprijs, maar zijn heel zuinig in de hoeveelheid verbruik.

#2. Vergelijk het verbruik van elektrische apparaten

Wanneer je nieuwe elektrische toestellen aanschaft zal je het energieverbruik van de verschillende apparaten moeten vergelijken. Om een concreet voorbeeld te geven. Een A+++ energielabel zal 35 procent minder verbruiken dan een A+ niveau. Op jaarbasis scheelt dat een hele slok op een borrel. De toestellen die energiezuinig zijn kunnen bij aankoop misschien wel iets prijziger zijn, maar dat win je op termijn heel makkelijk terug door de vermindering op de energiefactuur.

#3. Een automatische thermostaat is een goede keuze

De dag van vandaag wordt er meer en meer beroep gedaan op automatische thermostaten. Zo’n thermostaat biedt het grote voordeel dat verwarming niet aanslaat als je niet thuis bent. Ook heb je de optie om de woonkamertemperatuur te verlagen wanneer je gaat slapen.

#4. Neem een douche in plaats van een bad

Genieten van een stomend bad mag dan wel je voorkeur wegdragen. Verlies niet uit het oog dat het nemen van een bad de helft minder energiezuinig is dan een douche. Wanneer je hier op bespaart gaat niet alleen het energieverbruik gevoelig verminderen maar spaar je ook op de waterfactuur. Zo vang je twee vliegen in een klap.

#5. Droog de was buiten

Het is een publiek geheim dat een droogkast, vaatwasmachine of wasmachine heel veel energie verbruiken. Zo kan je een droogtrommel op lagere temperatuur aanzetten. Nog eenvoudiger is dat je de kleding buiten laat drogen als je daar voldoende ruimte voor hebt.

#6. Het voordeel van een verdeelstekker

Je kent ze wel. Met een verdeelstekker, ook wel dubbelstekker genoemd, voorzie je meerdere elektrische toestellen tegelijkertijd van stroom. Op deze manier ga je onnodig energieverbruik vermijden door ongebruikte stekkers in het stopcontact te laten ’s nachts. Tegenwoordig bestaan er ook alternatieve stand-by killers op de markt. Zo’n stekkerdoos sluit volautomatisch de elektriciteit af wanneer het apparaat niet in gebruik is. Zo wordt het ‘sluipverbruik’ vermeden.