Eén woord heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen wanneer het over innoverende bedrijven gaat: startup. Maar weet je wat dit bedrijfsmodel eigenlijk inhoudt? Wat is een startup en hoe start je er een?

Het internet heeft alles radicaal veranderd: de manier waarop wij communiceren, de manier waarop wij ons dagelijks leven organiseren, de manier waarop wij consumeren en zelfs de manier waarop wij zaken doen! Vroeger leek het idee van ondernemerschap en het hebben van een bedrijf of onderneming alleen mogelijk voor mensen met veel geld.

Maar dankzij de uitvinding van nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen kan iedereen zijn dromen waarmaken via startups. In feite zijn sommige grote ondernemingen, zoals Amazon of Facebook, ontstaan als startups en vandaag de dag uitgegroeid tot grote referenties van ondernemerschap in de hele wereld. Wil je begrijpen wat een startup is, hoe deze bedrijven werken? Lees verder!

Wat is een startup en hoe werkt het?

Startup is een term die wordt gebruikt om bedrijven aan te duiden die nog jong of pas opgericht zijn en grote groeimogelijkheden bieden. Kenmerkend voor een startup is dat het een schaalbaar bedrijf is dat veel sneller en efficiënter groeit dan een traditionele kleine of middelgrote onderneming (KMO).

KMO’s betreden de markt nadat zij een bepaald bedrag hebben geïnvesteerd en moeten meestal enige tijd wachten voordat zij de vruchten kunnen plukken. Startups daarentegen doen het tegenovergestelde: zij betreden de markt om kapitaal te zoeken en gebruiken digitale technologieën om te groeien en financiering te vinden. Samengevat, startups worden gekenmerkt door:

Jonge bedrijven

Veel mensen maken de fout om alle kleine ondernemingen te classificeren en ze als startende ondernemingen te bestempelen, maar dit is niet het geval. Kenmerkend voor startups is dat het jonge bedrijven zijn die twee opties hebben:

  • Evolueren en succesvolle bedrijven worden;
  • Niet te consolideren op de markt en hun activiteiten stop te zetten.

Schaalbaar

Schaalbaarheid is een van de belangrijkste kenmerken van startups. Dat wil zeggen, hun vermogen om te groeien en veel sneller inkomsten te genereren dan hun kostenstructuur. Met andere woorden, een schaalbaar bedrijf is een bedrijf dat zijn productie en verkoop kan opvoeren zonder zijn uitgaven te moeten verhogen. Daarom groeit de bijdragemarge of het voordeel ervan exponentieel.

Dit betekent dat startende ondernemingen niet noodzakelijk beperkt zijn tot lagere winsten omdat zij klein zijn, maar dat zij integendeel ondernemingen zijn die zeer hoge winsten kunnen genereren.

Technologisch

Een startup is een nieuw bedrijf dat een sterke band heeft met technologie. In het algemeen worden zij gekenmerkt door het feit dat zij een bedrijf zijn met zeer vernieuwende ideeën en een grote bereidheid om te innoveren en in te spelen op de behoeften van de markt.

Nieuwe ondernemers en oprichters van startups vertrouwen op technologieën om te groeien en zelfs om financiering te vinden via internetplatforms.