Na verloop van tijd kan een wasmachine nare geuren produceren of vlekken op de kleding achterlaten. Zodra je merkt dat de wasmachine problemen oplevert, is het waarschijnlijk tijd om het toestel te reinigen. Een nieuwe wasmachine kopen doe je tenslotte niet zomaar. Maar hoe kan je een wasmachine het best schoonmaken en waar moet je juist rekening mee houden?

Vlekken en een vieze geur door vetluis

Duurzaamheid is steeds belangrijker en dit is ook aan de nieuwste wasmachines te merken. Kleding wordt steeds op een lagere temperatuur gewassen en er wordt minder water gebruikt. Dit brengt echter één groot nadeel met zich mee, de vetluis. Vetluis is een micro-organisme dat ontstaat door vet en zeepresten die in de wasmachine achterblijven. Het vuil dat in het toestel blijft liggen, veroorzaakt al snel vieze geurtjes en laat een muffe geur na.

Een kookwas met soda of azijn

Een uitstekende manier om je wasmachine te reinigen, is door een kookwas zonder wasgoed te draaien. Je kan hier eventueel azijn, soda of een vaatwastablet aan toevoegen. Azijn is een ideaal middel om vuil en kalk snel op te lossen. Het enige wat je hoeft te doen, is wat azijn in de wasmiddellade plaatsen en de wasmachine doet de rest. Soda is verder ook een uitstekende oplossing om je wasmachine vetvrij te krijgen. Een halve kop soda in de trommel is voldoende om weer over een schone en hygiënische wasmachine te beschikken. Vaatwastabletten gaan ten slotte nare geurtjes tegen.

De wasmachine handmatig reinigen

De wasmachine trommel kan je ook handmatig schoonmaken. Je kan de trommel, het rubber en de deur eenvoudig met een sopje en een vochtige doek reinigen. Vergeet de wasmiddellade niet. Achtergebleven restjes wasmiddel of wasverzachter zorgen na verloop van tijd namelijk voor een onaangename geur. De filter en het zeefje in de watertoevoer moeten ten slotte ook een paar keer per jaar gereinigd worden. De filter kan je er makkelijk uithalen en even onder lopend water houden. Voor het zeefje raadpleeg je best de handleiding van de wasmachine. Elk merk heeft dit onderdeel namelijk op een andere manier bevestigd.

Een speciaal reinigingsprograama

De meeste wasmachines zijn uitgerust met een speciaal programma om de wastrommel te reinigen. Het kan gaan om een speciaal hygiëne-programma of een programma om extra te spoelen. Door meer water toe te voegen, worden alle zeepresten en al het vuil namelijk gewoon meegenomen. Het is een goed idee om dit programma een paar keer per jaar op te zetten en om de trommel elke zes maanden zelf onder handen te nemen. Op deze manier ben je zeker dat je wasmachine schoon blijft en dat je al je kleding zonder vlekken en met een aangename geur uit de machine haalt. Mocht je nog opzoek zijn naar een nieuwe wasmachine, bekijk dan zekers eens de site van witgoed.com, dan weet je zeker dat je nooit teveel betaald!